SISTEMI STABILNOG GAŠENJA POŽARA

SISTEMI STABILNOG GAŠENJA POŽARA

U mjere aktivne protupožarne zaštite svrstavaju se ugrađeni uređaji za otkrivanje požara, ugrađeni uređaji za gašenje, uređaji za odvod dima i topline, sigurnosna i pričuvna (emergency) rasvjeta, upravljanje vratima na evakuacijskom putu i uređaji za napajanje strujom u hitnim slučajevima. Sistem stabilnog gašenja požara čine elektro dio instalacije (uređeji za otkrivanje i dojavu požara) i mašinski dio (razvod cjevovodne mreže i sredstva za gašenje požara).

Uređaji za otkrivanje, dojavu i alarmiranje oči su sistema za aktivnu zaštitu od požara. Osnovna namjena tih uređaja je što ranije otkrivanje požara ili proizvoda sagorijevanja koji nastaju oksidacijom (tinjanje ili sagorijevanje s plamenom). Najvažniji elementi sistema za dojavu požara su javljači koje dijelimo s obzirom na način rada i fenomene požara koji otkrivaju (temperatura, toplina, svjetlost, dim, plinovi). Važan dio sistema za otkrivanje, dojavu i alarmiranje je i centrala za dojavu požara. Njezina je uloga središnji nadzor nad sistemom za otkrivanje, dojavu i alarmiranje. PPROTECTA BH doo se u segmentu elektro dijela sistema za stabilno gašenja oslanja na proizvode partnerske firme Detnov, koja nudi centralu, detektore požara i aktivatore prema EU normama.

U mašinskom dijelu instalacije nudimo gašenja sredstvima Novec1230, Inergenima i Aerosolom.

Gašenje: Novec 1230, fluorirani keton, sintetičko je kemijsko sredstvo za gašenje požara koje se u bocama nalazi u ukapljenom stanju, a ispušta se kao plin (za gašenje je potreban potisni plin). Budući da ne sadržava vodu (engl. waterless), poznat je i pod nazivom voda bez vode, odnosno suha voda (engl. dry water). Novec gasi vatru hlađenjem na način da uklanja slobodne radikale, odnosno toplinu iz trokuta gorenja (kisik, toplina, zapaljena tvar). U dodiru sa zrakom nastaje plinska smjesa koja ima puno veći toplinski kapacitet nego sam zrak pa svakim povećanjem temperature kojoj je Novec izložen smjesa apsorbira veću količinu energije. Pritom je važno da Novec gašenjem ne smanjuje koncentraciju kisika u prostoriji čime se sprječava opasnost od zagušenja. Prelazak iz tekućeg u plinovito stanje odvija se iznimno brzo, otprilike 50 puta brže nego kod vode. Spada u čista sredstva za gašenje požara, što znači da je siguran za upotrebu u prostorijama u kojima su ljudi stalno prisutni. Kao što je već spomenuto, plin ne smanjuje koncentraciju kisika u prostoriji, a za gašenje je potrebna samo niska koncentracija. U prostoriju ugroženu požarom ispušta se u roku od šest do deset sekundi. Zbog njegovih svojstava u gašenoj se prostoriji neće smanjiti vidljivost niti narušiti disanje, što ljudima omogućuje da je sigurno napuste. Nudimo proizvod našeg partnera AIRFIRE. Za dodatne informacije i konkretnu ponudu kontaktirajte nas.

Gašenje: Inergen je mješavina plinova koju sačinjavaju dušik, argon i ugljikov dioksid. Požar gasi tako da snizi koncentraciju kisika na razinu između 12% i 15%. Sistemi inergen oblikovani su tako da otkriju i ugase vatru (potpuna poplava) u početnoj fazi požara, prije nego nastane šteta, dok istovremeno koncentracijom sredstva za gašenje u prostoru omogućavaju vrućim površinama da se ohlade. Fiksna opskrba sredstvom za gašenje inergen priključena je na razvod cijevi sa mlaznicama koje usmjeravaju sredstvo u zatvoren i zaštićen prostor. Svi plinovi od kojih se sastoji inergen prisutni su u prirodi tako da on ne oštećuje okoliš, a nema utjecaja ni na ljude u objektu. Čovjeku je za disanje potrebno približno 10% kisika. Pri ulasku plina inergen u prostor koncentracija kisika u zraku spušta se s uobičajene razine 21% na razinu ispod 15% i vatra se gasi. Kao iznimno čisto sredstvo za gašenje, koje ne oštećuje osjetljivu opremu i materijale te je istovremeno sigurno za ljude, inergen je posebno primjeren za zaštitu računarskih centara, prostora s električnim sklopkama i distribucijskim prostorima, arhivima, telekomunikacijskim prostorima, laboratorijima i ostalim prostorima u kojima požar može prouzrokovati veliku ekonomsku i privrednu štetu. Nudimo proizvod našeg partnera AIRFIRE. Za dodatne informacije i konkretnu ponudu kontaktirajte nas.

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com