SISTEMI VIDEO NADZORA

SISTEMI VIDEO NADZORA

U doba informatike i tehnologije video nadzor je postao sastavni dio života i normalna pojava na svakom ćošku. Kamere viđamo svuda oko nas. U prometnijim ulicama se prati saobraćaj, u firmama se prate radnici i šta se događa na poslu, u magacinima se obezbjeđuje roba, u kući ili stanu privatna imovina. U ponudi imamo HD-TVI i IP sisteme video nadzora proizvođača Hikvision. HIKVision je i dalje svjetski tržišni lider kada su u pitanju CCTV kamere, kvalitet slike i pouzdanost sistema video nadzora.

Hikvision HD tehnologija video nadzora

HD sistemi video obezbjeđenja predstavljaju savremenu tehnologiju koja je praktično nasljednik analognih sistema budući da za prenos video signala koristi koaksijalne kablove. Signal kod HD sistema je modulisan i na taj način manje osjetljiv na smetnje, a kroz isti koaksijalni kabl prenosi se i slika i upravljački signali (npr. komande za upravljanje PTZ kamerama, OSD meni na samim kamerama). Rezolucija HD kamera u ovom trenutku kreće se od 1Mpix – 8Mpix, sa tendencijom stalnog povećanja. HD kamere se povezuju na DVR-ove pomoću klasičnih koaksijalnih kablova. Maksimalna dužina koaksijalnog kabla između kamere i DVR-a kreće se od 300m pa čak do 500m u zavisnosti od primjenjene rezolucije kamera. Danas je u primjeni više tehnologija prenosa HD video signala kao što su HDTVI, HD-SDI, AHD i slični. Prilikom izbora opreme mora se voditi računa da kamere i DVR-ovi koriste istu tehnologiju.

Hikvision IP tehnologija video nadzora

Digitalni, odnosno IP sistemi video obezbjeđenja predstavljaju savremenu tehnologiju kod koje se video signal prenosi kao digitalna informacija pa tako ne dolazi do gubitka u kvalitetu slike čak ni na većim rastojanjima i uticaj spoljnjih smetnji na signal je praktično zanemarljiv. Kao prenosni medij koriste se Ethernet kablovi kao što su UTP, FTP, SFTP i slični. Kičma sistema za slanje i prenos informacija je računarska mreža. Kod IP kamera prenos slike moguće je vršiti preko interneta i tada distance na koje se prenose video informacije nisu od značaja. Signal može biti poslat na bilo koju lokaciju u svijetu putem žične ili bežične veze. Rezolucija koju su do danas dostigle savremene IP kamere je reda više megapiksela, u standardnim primjenama 2-6MP, pa i više.

IP kamere obezbjeđuju visok kvalitet slike što je posebno značajno pri rekonstrukciji snimljenih događanja I prepoznavanju sitnih detalja na snimcima. Jedna od prednosti IP sistema video nadzora jeste što se može proširivati prema potrebama korisnika uz minimalno kabliranje, jednostavnim dodavanjem kamera na postojeću računarsku mrežu objekata. Pored pomenutog, najvažnije prednosti IP kamera su mogućnost PoE (Power Over Ethernet) napajanja i mogućnost dvosmjerne komunikacije tj. prenosa audio signala, alarmnih stanja, upravljačkih signala između kamera I centralnog uređaja putem istog Ethernet kabla.

Za snimanje video materijala u manjem vremenskom periodu IP kamere mogu koristiti sopstvenu memoriju, obično je to interna mikro SD kartica, ili se ova memorija može koristiti kao backup u slučaju prekida komunikacije sa mrežnim snimačem. Mrežni snimač je uređaj na kojem se vrši pohrana i pregled snimljenog materijala.

Napredniji modeli IP kamera dodatno posjeduju različite mogućnosti analize slike kao što su detekcija I prepoznavanje lica, prepoznavanje registarskih tablica, detekcija napuštenog prljaga, brojanje ljudi, narušavanje alarmnih zona i druge. Na osnovu narušavanja jednog ili više predefinisanih alarmnih uslova kamera može aktivirati odgovarajuće alarmne izlaze, pokrenuti snimanje na lokalnoj memoriji ili na mrežnom snimaču I ujedno poslati e-mail dojavu korisniku.

  Etiam magna arcu, ullamcorper ut pulvinar et, ornare sit amet ligula. Aliquam vitae bibendum lorem. Cras id dui lectus. Pellentesque nec felis tristique urna lacinia sollicitudin ac ac ex. Maecenas mattis faucibus condimentum. Curabitur imperdiet felis at est posuere bibendum. Sed quis nulla tellus.

  ADDRESS

  63739 street lorem ipsum City, Country

  PHONE

  +12 (0) 345 678 9

  EMAIL

  info@company.com